سیاتیک در دوران بارداری ( درد سیاتیکی )

آیا آغازحاملگی در بدن زنان می تواند سبب بروز سیاتیک دوران بارداری شود؟

جالب است بدانید که تنها ۱٪ از زنان باردار با سیاتیک بارداری خود مواجه می شوند. بر خلاف باور عموم، درد سیاتیک بر اثر فشارهای وارده از سوی جنین داخل رحم بر روی عصب سیاتیک ایجاد نمی شود. 

بلکه معمولا این اتفاق به علت صدمه دیدن دیسک ستون فقرات رخ می دهد که در نتیجه، منجر به تورم اطراف عصب سیاتیک می شود. یادتان باشد که درد سیاتیک فقط با آغاز دوران بارداری زنان تشدید می شود.

فقر حرکتی در انسان و اقامت غیرفعال برای مدت طولانی در یک مکان نیز می تواند سبب بروز درد سیاتیک در فرد باردار شود. بنابراین، دلیل این که زنان بیشتر در دوران بارداری خود به درد سیاتیک مبتلا می شوند، غیرفعال ماندن بدن آن ها به مدت طولانی، در یک مکان ثابت است.

البته بلند کردن اشیاء سنگین و یا انجام فعالیت های فیزیکی استرس زا در دوران بارداری هم باعث تحریک ناگهانی بدن مادر شده و در بروز درد سیاتیک بی تاثیر نیست.

به عنوان یک خانم باردار این نکته را فراموش نکنید که درد عضلانی اسکلتی که زنان حامله در ناحیه قدامی یا خلفی حلقه لگن خود تجربه می کنند، به احتمال زیاد با عصب سیاتیک این افراد در ارتباط است.

این شرایط معمولا بر اثر بروز اختلال در کارکرد سمفیز پوبیس (SPD) و یا درد کمربند لگنی (PGP) در دوران بارداری ایجاد شده و بسیار شایع است، که علائم سیاتیک را به دنبال دارد.


آناتومی عصب سیاتیک


آیا بارداری باعث بروز درد سیاتیک می شود ؟
آیا بارداری باعث بروز درد سیاتیک می شود ؟

علل احتمالی بروز درد سیاتیک در طی بارداری 

همانطور که گفته شد انجام فعالیت های فیزیکی و استرس زا از دلایل بیرونی بروز درد سیاتیک در طی دوران بارداری زنان است. اما برخی اتفاقات در داخل بدن زنان حامله نیز رخ می دهد که علت بروز درد عصب سیاتیک در دوران حاملگی به حساب می آیند.

این اتفاقات عبارتند از:
• افزایش تجمع آب در زیر پوست بدن زنان باردار و افزایش فشار وارده بر عصب سیاتیک که از طریق لگن روی می دهد.
• علاوه بر این موارد، با رشد رحم زنان باردار فشار زیادی به ستون فقرات و عصب سیاتیک این مادران وارد شده و باعث بروز دیسک کمر در بدن این افراد می شود (که نوعی پارگی در دیسک ستون فقرات است که سبب نشت ژل بین مهره ها به محیط بیرون خواهد شد).
• همچنین، به دلیل رشد شکم و سینه های زنان در طی دوران بارداری، مرکز ثقل بدن این افراد تغییر یافته و کشش منحنی شکلی lordotic به بدن می دهد. بروز این حالت باعث می شود تا عضلات لب به لب پشت و منطقه لگن زنان باردار سفت شده و به عصب سیاتیک آن ها فشار شدیدی وارد کند.
• به عنوان یک خانم جوان و بی تجربه به خاطر داشته باشید که در سه ماهه سوم از دوران بارداری، هنگامی که جنین داخل رحم مادر شروع به تغییر موقعیت خود جهت به دست آوردن وضعیت مناسب تولد بکند، سر او به طور مستقیم وارد راه خروجی رحم شده و بر عصب سیاتیک فشار وارد می کند. این حالت منجر به بروز درد شدید در عضلات موازی بدن، پاها و پشت زن حامله خواهد شد.
• همچنین، به عنوان یک زن باردار یادتان باشد که مبتلا شدن شما به بیماری های سیستمیک مانند دیابت دوران بارداری می تواند عصب سیاتیک را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این موارد، رشد برخی تومورها یا ایجاد آبسه یا خونریزی در ناحیه لگن شما نیز می تواند به عصب سیاتیک بدنتان آسیب برساند.