قوز کمر چگونه ایجاد می‍شود-عوارض و راه‌های درمان آن | درمان دیسک کمر اصفهان

قوز کمر

قوز کمر چگونه ایجاد می‍شود-عوارض و راه‌های درمان آن | درمان دیسک کمر اصفهان

قوز کمر و کیفوز پشت می تواند بر ظاهر فرد از جلو یا پهلو تاثیر گذارد.ستون فقرات در ناحیه قفسه سینه می بایست کمی در ناحیه پشت شانه ها انحنا داشته باشد.در حالت عادی ستون فقرات می تواند از ۲۰ تا ۴۰ درجه در هنگام نگاه کردن به فرد از پهلو زاویه داشته باشد.در صورتی که انحنای ستون فقرات از این مقدار بیشتر شود، فرد دچار قوز کمر می شود.

اصطلاح کیفوز را می‌توان به قوس طبیعی کمر نسبت داد درحالی‌که معمولاً از این واژه برای توصیف قوس غیرطبیعی کمر و در اصطلاح قوز، استفاده می‌شود. این عارضه‌ی ستون فقرات، معمولاً ستون فقرات ناحیه‌ی سینه و در برخی موارد گردن را درگیر می‌کند. قوز کمر و پشت (کیفوز) می‌تواند باعث کمردرد، خستگی مفرط عضلانی و گرفتگی‌های خفیف شود. در موارد حاد، این عارضه می‌تواند موجب درد سینه و اختلالات تنفسی شود.

آناتومی

قوز کمر چگونه ایجاد می‍شود-عوارض و راه‌های درمان آن | درمان دیسک کمر اصفهان

ستون فقرات نرمال به طور طبیعی دارای انحنایی از ۲۰ تا ۵۰ درجه در گردن (منطقه گردنی ستون فقرات)، قفسه سینه (منطقه قفسه سینه) و کمر (ناحیه کمری) است. در صورتی که این انحنا بیشتر شده و به حالت کوژ غیر طبیعی متمایل گردد، بیمار مبتلا به مشکل قوز کمر شناخته می‌شود.

شناخته‌شده‌ترین انواع قوز کمر عبارتند ز:

قوز کمر مادرزادی:

که از زمان تولد وجود داشته و در اثر رشد غیر طبیعی استخوان‌های مهره در طول دوره تکامل جنین قبل از تولد ایجاد می شود.


کیفوز پاسچر:

که در نتیجه‌ی حالات بدنی نامناسب و سبک زندگی نادرست ایجاد می‌شود.


کیفوز شوئرمن:

که تغییر شکلی ساختاری است که به علت تروما ایجاد می‌شود.

علل

قوز کمر چگونه ایجاد می‍شود-عوارض و راه‌های درمان آن | درمان دیسک کمر اصفهان

قوز کمر می‌تواند مادرزادی (از بدو تولد) باشد، و یا به دلیل شرایطی ایجاد شود که شامل موارد زیر است:

  • مشکلات متابولیک
  • شرایط عصبی و عضلانی
  • استخوان‌سازی ناقص که بیماری‌های استخوان شکننده نامیده می‌شود. (بیماری است که باعث شکستگی استخوان با حداقل نیرو می‌شود).
  • اسپینا بیفیدا یا مهره‌شکاف‌دار
  • بیماری شوئرمن: بیماری است که باعث می‌شود استخوان‌های مهره در منطقه فوقانی پشت به سمت بیرون زده شود و حالتی کوهانی ایجاد می‌شود. علت بیماری شوئرمن ناشناخته است و معمولاً در مردان دیده می‌شود.
  • کیفوز پاسچر (وضعیت بدنی): رایج‌ترین نوع قوز پشت است. به‌طورکلی در نوجوانان قابل ‌توجه است و با خمیدگی و اختلال ستون فقرات در ارتباط است. ورزش به ایجاد وضعیت صحیح ستون فقرات کمک می‌کند.

علائم قوز کمر و پشت (کیفوز)

ساده‌ترین نشانه برای تشخیص قوز کمر و پشت (کیفوز)، گردی پشت می‌باشد. قوس بیش‌ازحد در ستون فقرات ناحیه‌ی سینه، باعث جلو رفتن سر و گردن می‌شود. علاوه بر داشتن گردی در کمر، علائم زیر نیز ممکن است دیده شوند:

  • کمردرد متوسط تا شدید
  • احساس درد به هنگام حرکت دادن کمر
  • خستگی مفرط
  • حساسیت نسبت به لمس و گرفتگی ستون فقرات
  • جلو رفتگی بیش‌ازحد سر
  • احساس درد در سینه و مشکلات تنفسی (در موارد حاد)
  • تفاوت در ارتفاع شانه‌ها
  • سفت شدن عضلات همسترینگ (در پشت ران‌ها)

درمان قوز کمر

فیزیوتراپی

در مرحله اول، فیزیوتراپی از طریق ارائه‌ی توصیه‌هایی در مورد حرکات روزمره زندگی، حالات بدن در محل کار یا خانه و تغییر سبک زندگی، افراد را در جلوگیری از شرایط زمینه‌ای که می‌توانند به قوز کمر منجر شوند، یاری می‌کند. در مرحله بعد متخصص، از طریق تجویز روش‌های مختلف درمانی و تمرینات ورزشی، در وهله‌ی نخست میزان درد را کاهش می‌دهد و سپس در جهت درمان خمیدگی پشت اقدام می‌کند.

پشت بند

برای کودکانی که هنوز در مرحله‌ی رشد هستند و خمیدگی کمتری در ستون فقرات آن‌ها وجود دارد و همچنین بزرگسالانی که قوز کمر آن‌ها در اثر تروما ایجاد شده‌است و یا در مراحل اولیه‌ی آن قرار دارد، استفاده از یک آتل پشت، به عنوان درمانی غیر جراحی، ممکن است تجویز شود. آتل می‌تواند درکنترل انحنای ستون فقرات یاری رسان باشد. نوع و مدت استفاده از آن با توجه به شرایط بیمار تعیین می شود.

کایروپراکتیک و ماساژ درمانی

متخصص به منظور رسیدن به نتایجی بهتر در استفاده از آتل، جلسات کایروپراکتیک و ماساژ درمانی را تجویز خواهد کرد، که به بیمار را در رسیدن به احساسی بهتر و کاهش فشار ناشی از پوشیدن آتل کمک می‌کند.

عمل بسته

عمل بسته برای انواع تزریقات مختلف و داروهای ضد تورمی همراه با سایر روش‌ها، برای افزایش دامنه‌ی حرکتی و همچنین تسکین هرگونه درد یا ناراحتی، ممکن است تجویز شوند. این تزریقات که ممکن است شامل اپیدورال، بلوک فاست و تزریق اوزن باشند، به نزدیکی اعصاب منطقه تحت درمان انجام می‌شوند و به آزادسازی اعصاب تحت فشار کمک می‌کنند.

طب سوزنی

درمان به کمک طب سوزنی از طریق وارد نمودن سوزنی فلزی، باریک و استریل به نقاطی خاص در پشت انجام می‌شود. این سوزن‌ها گردش انرژی در پشت را متعادل می‌کنند و به عنوان روشی طبیعی برای درمان قوز کمر، درد ناشی از خمیدگی و استفاده از آتل را کاهش می‌دهند.

کشش درمانی

روشی برای رفع فشار است که فشار وارد بر ستون فقرات و به مهره‌ها تسکین می‌دهد. این عمل به صورت دستی و یا مکانیکی انجام می‌شود. کشش درمانی برای معالجه‌ی طیف وسیعی از مشکلات کمری از جمله قوز پشت استفاده می‌شود. این روش درمانی با کاهش فشار ناشی از تغییر شکل کمر در اثر قوز کمر، به بیمار کمک می‌کند.

شوک درمانی

شوک درمانی، موجی صوتی است که انرژی بالایی را به نقاط دردناک و بافت کمر منتقل می‌کند. این انرژی، فرایند بازسازی و ترمیم بافت‌های نرم آسیب‌دیده به دلیل قوز کمر را تسریع می‌کند

تمرینات ورزشی

انجام برخی تمرینات ورزشی می‌تواند بیمار را در کاهش درد و همچنین یافتن شرایط بهتر یاری دهد. این ورزش‌ها به منظور جلوگیری از بدترشدن شرایط، باید توسط متخصص تجویز شوند. برخی از این حرکات در تصویر زیر ارائه شده‌اند.