چرا فیزیوتراپی برای بهبودی شکستگی استخوانی، ضروری و حیاتی است؟
بسته به آسیب و شدت شکستگی، روشهای متفاوتی برای درمان شکستگی استخوان وجود دارند. در اکثریت موارد، از گچگیری و آتل (اسپلینت) برای حمایت بیشتر و بیحرکت کردن استخوان شکسته به منظور بهبود شکستگی استفاده میشود.
با وجود این، فیزیوتراپی از بخشهای مهم و حیاتی برای درمان شکستگی استخوان میباشد. فیزیوتراپی در چنین مواردی شامل یک برنامه جامع درمانی و توانبخشی بوده که برای دستیابی به مطلوبترین نتیجه از درمان و بهبودی کامل بیمار طراحی میشود.
با این حال، اکثریت بیماران از میزان اثر بخشی و حیاتی بودن فیزیوتراپی پس از شکستگی استخوان غافل و بی اطلاع هستند. اما باید توجه داشت که فیزیوتراپی پس از شکستگی استخوان، نه تنها به روند درمان کمک میکند بلکه، به طور کاملاً مؤثر منجر به بهبود شکستگی، کاهش درد و سفتی مفاصل میشود که این امر تدریجاً به بیمار کمک میکند تا بتواند سریعتر به زندگی عادی برگشته و فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرد.
فیزیوتراپی پس از شکستگی استخوان، نوعی رویکرد پیشگیرانه و توانبخشی کامل برای درمان آسیب بوده که باید بلافاصله پس از شروع درمان شکستگی آغاز شود. کاملا اثبات شده است که فیزیوتراپی برای جلوگیری از سفتی مفاصل و ضعف عضلانی پس از شکستگی که عمدتا طی ۶ هفته اول روند بهبودی رخ میدهند، موثر و نتیجه بخش است.
از اینرو، چنانچه در تصاویر اشعه ایکس از شکستگی، بهبودی ضعیف استخوان دیده شود، فیزیوتراپی به منزله ابزاری است که به بیمار در بازیابی قدرت عضلانی و تسریع روند بهبودی کمک میکند.
چه زمانی بعد از شکستگی استخوانی باید فیزیوتراپی را آغاز کرد؟
در اکثریت موارد، فیزیوتراپی در طول ۶ هفته اول پس از آسیب شروع میشود. متخصص کایروپراکتیک همچنین، شما را راهنمایی میکند که چه زمانی باید برنامه توانبخشی خود را آغاز کنید. شروع این فرآیند در طول ۶ هفته اول روند درمان و بهبودی، به منظور جلوگیری از سفتی مفاصل و ضعف عضلانی پس از شکستگی بسیار مهم و ضروری خواهد بود. پس از گذشت ۶ هفته یا بیشتر از روند فیزیوتراپی، متخصص کایروپراکتیک بر روی بازیابی کامل دامنه حرکتی مفاصل و قدرت عضلانی شما کار خواهد کرد.
اکثریت پزشکان برای تسریع روند بهبودی پس از تراز شدن استخوان، فیزیوتراپی را به بیمار توصیه میکنند. منوال تراپی یا درمان دستی در فیزیوتراپی، الکتروتراپی، انواع تکنیکها و تمرینات افزایش دامنه حرکتی مفاصل، تماماً جزو اقداماتی هستند که به بهبودی و تقویت استخوان و بافت آسیب دیده مجاور شکستگی کمک میکنند. به طور کلی، فرآیند فیزیوتراپی و توانبخشی با تسریع بهبودی، کاهش درد و تورم و افزایش دامنه حرکتی، به روند بهبودی بیمار پس از شکستگی استخوان کمک میکند. از این رو، حتماً به نکات زیر توجه داشته باشید:
در مراحل اولیه درمان شکستگی به دنبال فیزیوتراپی باشید.
حتماً از متخصص کایروپراکتیک خود بخواهید تا برنامه ورزشی برای تمرین در منزل به شما ارائه دهد.
متخصص کایروپراکتیک در مراحل مختلف فرآیند بهبودی در کنار شما خواهد بود.
چه انتظاری میتوان از فرآیند فیزیوتراپی برای توانبخشی پس از شکستگی داشت؟
اولین جلسه مشاوره فیزیوتراپی، شامل بررسی و ارزیابی جامع و کامل آسیب وارده و ارائه دستورالعملهای خاص پزشک خواهد بود. به مرور زمان، این فرآیند درمانی از تمریناتی با دامنه حرکتی ملایم و غیرفعال به سمت تمریناتی با دامنه حرکتی فعال و تمرینات تقویتی با استفاده از وزن بدن، وزنه، نوارهای الاستیک، توپ و سایر تجهیزات خواهد رفت. یکی از اصول و قواعد بسیار مهم در فیزیوتراپی، افزایش تدریجی شدت تمرینات متناسب با روند بهبودی بیمار است که این امر موجب میشود بیمار بتواند سریعتر به اهداف درمانی خود برسد.
آغاز فیزیوتراپی بعد از شکستگی استخوان
پس از شکستگی استخوان به منظور دستیابی به بهترین نتیجه از درمان و حداکثر عملکرد فیزیکی، فیزیوتراپی برای بیمار تجویز میشود. از این رو، در طول فرآیند درمان شما به طور مکرر با فیزیوتراپیست خود کار خواهید کرد.
مدتی پس از طی روند درمان شکستگی و زمانی که قادر به حرکت باشید، برای بازیابی عملکرد طبیعی پس از شکستگی استخوانی، پزشک شما را به کلینیک فیزیوتراپی ارجاع خواهد داد. معمولاً این امر بعد از برداشتن گچ گرفتگی و زمانی که قادر به حرکت دادن ناحیه باشید انجام میشود.
در این مرحله نیز همچنان باید جوانب احتیاط را از حیث میزان اعمال وزن بر روی اندام آسیب دیده یا محدودیت بلند کردن وزنه رعایت کنید. از این رو، حتماً با پزشک خود برای اطلاع از محدودیتهای حرکتی مشورت داشته باشید. اولین جلسه فیزیوتراپی شما شامل ارزیابی و سنجش شرایط خواهد بود که طی این جلسه، درمانگر یا متخصص احتمالاً قسمتهای مختلف بدن در اطراف محل شکستگی را از حیث دامنه حرکتی، قدرت عضلانی، درد، میزان انعطافپذیری، تورم یا نحوه راه رفتن (در موارد شکستگیهای اندام تحتانی)، ارزیابی کرده و سپس، با طراحی یک استراتژی درمانی با شما تا زمان دستیابی به بهبودی کامل همکاری خواهد کرد.
اقدامات فیزیوتراپی پس از شکستگی استخوان، غالباً بر رفع اثرات منفی ناشی از بیحرکت بودن اندام توسط گچ یا اسلینگ متمرکز خواهد بود. چرا که بیحرکت ماندن اندام به مرور زمان منجر به از دست دادن دامنه حرکتی و قدرت عضلانی و در نتیجه کاهش عملکرد اندام میشود.
برنامه توانبخشی نیز به بهبود عملکرد اندام کمک میکند. برای مثال در موارد شکستگی استخوان پا، فیزیوتراپیست به بهبود نحوه راه رفتن شما کمک کرده و وسیله کمک حرکتی مناسب مانند واکر، عصای دستی یا عصای ۴ پایه را به شما توصیه میکند. همچنین، متناسب با شرایط بیمار، روند فیزیوتراپی در موارد شکستگی دست یا شانه نیز شامل فعالیتهایی خواهد بود که بر بهبود عملکرد اندام برای در دست گرفتن یا کشیدن متمرکز هستند.
آشنایی با خدمات کایروپراکتیک مطب دکتر امیر قنبریان در اصفهان
دکتر امیر قنبریان متخصص کایروپراکتیک اصفهان در کلینیک۲۴