بررسی نکات مراقبتی در استراحت برای دیسک کمر
در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان نکات مراقبتی در استراحت برای دیسک کمر را مورد بررسی قرار می دهیم. این که استراحت مطلق برای دیسک کمر مفید است یا نه بستگی به شدت دیسک کمر دارد. اگر دیسک کمر مزمن باشد یا به مدت طولانی فرد را درگیر کرده باشد، استراحت مطلق نمیتواند اثر مثبتی بر درمان بگذارد، بلکه در مواردی ممکن است درد را تشدید کند. اما اگر فرد به تازگی به دیسک کمر مبتلا شده باشد بهتر است چند روز اول را استراحت کند، از دیگران برای انجام کارها کمک بگیرد و پس از آن کم کم فعالیتهای خود را از سر گیرد. نحوه صحیح استراحت کردن نیز بسیار مهم است تا آسیب بیشتری به دیسک کمر نرسد.
افرادی که دچار دیسک کمر شدهاند باید بیش از پیش مراقب نحوهی راه رفتن، ایستادن، خوابیدن و دیگر فعالیتهای خود باشند؛ چرا که در صورت عدم رعایت اصول صحیح مراقبت و استراحت درد بیشتری به خود تحمیل میکنند و ممکن است خطرات جدی برایشان داشته باشد.
نحوه صحیح خوابیدن با دیسک کمر
جهت حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات بهتر است به حالتهای زیر بخوابید:
خوابیدن به پشت:
در این حالت فشار به صورت یکنواخت بین مهرههای کمر تقسیم میشود. بهتر است یک بالش زیر زانوهای خود قرار دهید.
خوابیدن به پهلو:
اگر در این حالت میخوابید بهتر است یک بالش در بین پاها قرار دهید و پاها کمی به سمت شکم جمع شوند که به این حالت، خوابیدن در وضعیت جنین هم گفته میشود.
به هیچ عنوان بر روی شکم خود نخوابید، چراکه این حالت میتواند به کمر شما فشار وارد کند و درد را بیشتر کند. بسیاری از افراد عادت کردهاند بر روی شکم خود بخوابند، در صورتی که نمیتوانید به حالت دیگهای بخواید یک بالش زیر شکم خود قرار دهید تا ستون فقرات در یک راستا قرار گیرند.
انتخاب تشک مناسب
همانطور که نحوه خوابیدن در بهبود یا عدم بهبود دیسک کمر میتواند موثر باشد، نوع تشک نیز تاثیرگذار خواهد بود. تشک نباید خیلی نرم یا خیلی سفت باشد. تشکهای طبی با درجه سفتی متوسط پیشنهاد میشود. بهتر است در این مورد با پزشک مشورت کنید تا بهترین گزینه موجود را پیشنهاد دهد.
انتخاب بالش مناسب
در کنار یک تشک مناسب باید بالش مناسب هم قرار گیرد تا ستون فقرات در وضعیت خوبی قرار گیرند. معمولا بالشهای نرم و باریک در این شرایط توصیه میشود که باز هم بهتر است در این خصوص با پزشک مشورت کنید.
بهترین روش ایستادن در دیسک کمر
بیشترین فشار به ستون فقرات در حالت ایستاده رخ میدهد. جهت کاهش درد و علائم دیسک کمر باید مراقب نحوه ایستادن باشید. افرادی که در طول روز به دلیل نوع شغلی که دارند مجبوراند ایستاده کار کنند بیشتر در معرض ابتلا به دیسک کمر هستند و باید نحوه درست ایستادن را بیاموزند. هر از گاهی به خود استراحت دهید و از ایستادن مداوم پرهیز کنید. ستون فقرات خود را در حالت طبیعی حفظ کنید. قوز کردن و خم کردن کمر به مهرههای کمر فشار وارد میکند.
روش صحیح نشستن در دیسک کمر
افرادی که در طول روز مدام در حالت نشستن هستند، باید مراقب نحوه نشستن خود باشند. صندلی باید در ارتفاع مناسبی تنظیم شود و همچنین از خم شدن به جلو و قوز کردن نیز جلوگیری شود. سعی کنید هر ۳۰ دقیقه از جای خود بلند شوید و کمی قدم بزنید. بهترین حالت نشستن زمانی که فرد دچار دیسک کمر شده است به این صورت است که فرد پشت خود را کاملاً صاف بر روی صندلی قرار دهد. گردن و شانهها نیز باید صاف باشند.
همچنین مراقب پاهای خود باشید. زانوها با باسن در یک راستا باید قرار بگیرند. پاها را آویزان نکنید، زیرا در این حالت فشار زیادی به کمر و باسن وارد خواهد شد. سعی کنید آرنجها را نیز کنار میز نگه دارید تا با شانه و مچ دستها هم تراز باشند. استفاده از صندلی مناسب تاثیر بسزایی در سلامت ستون فقرات خواهد داشت. صندلی ارگونومیک که به طور خاص برای ستون فقرات طراحی شده است، میتواند انتخاب مناسبی باشد.
چگونگی بلند کردن اجسام
به طور کلی هنگامی که فرد در کمر خود دچار آسیب شده نباید چیزی را بلند کند. در هنگام بلند کردن جسم فشار زیادی به مهرههای کمر وارد میشود. اما در صورتی که مجبور هستید جسمی را از زمین بلند کنید، نباید کمر خود را خم کنید و از زانوی خود کمک بگیرید.