مراقبت خانگی پس از جراحی ستون فقرات | درمان دیسک کمر اصفهان

نکاتی برای مراقبت خانگی پس از جراحی ستون فقرات

در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان به بررسی مراقبت خانگی پس از جراحی ستون فقرات خواهیم پرداخت. فیزیوتراپ پیش از ترخیص از بیمارستان، نکاتی را به شما خواهد گفت که میتواند شامل موارد زیر باشد:

گرما/سرما درمانی

برای کنترل درد، به شما پیشنهاد می‌شود تا از ابزارهای اولیه‌ی سرما/گرما درمانی استفاده نمایید. سرما سبب می‌شود تا رگ‌ها کوچک شده (Vasoconstrict) و به این ترتیب جریان خون کاهش یابد. این کار به کنترل درد، گرفتگی عضلانی و التهاب کمک می‌کند. از طرفی، گرما سبب می‌شود تا رگ‌ها بزرگتر شده (Vasodilate) و به این ترتیب جریان خون افزایش می‌یابد. این کار سبب می‌شود تا مواد شیمیایی عامل درد، از بین رفته و درد کاهش یابد. افزایش جریان خون، همچنین سبب می‌شود تا مواد مغذی و اکسیژن، که به روند بهبود کمک می‌کنند، به محل آسیب دیدگی آورده شوند.

آرامش یافتن

درد بعد از جراحی می‌تواند هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی، برای بیمار خسته کننده باشد. انجام تمرینات آرامش بخش میتواند در کنترل درد و فشارهای جسمی/روحی ناشی از آن موثر باشد. ممکن است به منظور کمک در رساندن هوا به داخل ریه‌ها (حتی به لایه‌های عمقی آن)، به شما تعدادی تمرین تنفسی داده شود. انجام تمرینات همراه با شمارش آرام و تنفس عمیق، کمک می‌کند تا عضلات شل شده و اکسیژن کافی به بافت‌های دردناک برسد.

استراحت کردن

استراحت کردن سبب کاهش درد پس از جراحی شده و زمان لازم برای بهبود ستون فقرات را نیز فراهم می‌کند. اگر پزشکتان هرگونه ابزارهای کمکی (به طور مثال کمربند طبی یا گردن‌بند طبی) را تجویز نموده، حتماً آنها را تهیه کنید.

مطالعه بیشتر : علل ایجاد درد و آسیب‌های آرنج

موقعیت‌گیری مناسب

فیزیوتراپ موقعیت‌گیری مناسب بدن، در شرایط مختلفی مانند: نشستن، راه رفتن، دراز کشیدن و غیره را به شما آموزش می‌دهد که در آن کمترین فشار به ستون فقرات وارد خواهد شد.

حرکت دادن اندام‌های بدن

در هفته‌های اول بعد از جراحی، سعی کنید تا اندام‌های بدنتان را با احتیاط حرکت دهید تا مانع از ایجاد کشیدگی در ستون فقراتتان گردید.

جراحی آسیب‌های ستون فقرات | درمان دیسک کمر اصفهان

رفتن به تختخواب

هنگام دراز کشیدن یا برخاستن از تختخواب، از تکنیک “لاگ رول (Log Roll)” استفاده کنید. با این تکنیک، شما در حالی که به پهلو دراز کشیده‌اید و ستون فقراتتان در وضعیتی پایدار و ایمن قرار گرفته، به حالت نشسته در می‌آیید. برای انجام تکنیک لاگ‌رول هنگامی که در حالت دراز کشیده می‌خواهید به پهلو بچرخید به جای چرخاندن بالا تنه، سعی کنید تا کل بدن را به صورت واحد به پهلو بچرخانید مانند حرکت یک کُنده. سپس درحالی که پاهایتان را از تخت به سمت زمین می‌آورید، بالا تنه را بلند نموده و به حالت نشسته در‌آیید. با این تکنیک، ستون فقرات دچار کشیدگی در اثر پیچ خوردن نخواهد شد.

دراز کشیدن در تخت خواب

سعی کنید تا در حالت “جنینی (Fetal)” و موقعیت‌هایی که سبب پیچ‌خوردگی یا چرخیدن ستون فقراتتان می‌شوند، دراز نکشید. بجای خوابیدن بر روی تشک‌های نرم یا کاناپه، از تشک‌های سفت استفاده کنید و تعداد کافی بالش در اطراف سر، شانه‌ها، تنه و پاهایتان قرار دهید.

نشستن

زمانی که نشسته‌اید، سعی کنید تا پشتتان کاملا صاف باشد. زیرا در این حالت ستون فقرات کمتر دچار کشیدگی می‌شود. بنابراین از صندلی‌هایی استفاده کنید که کاملاً از ستون فقرات شما حمایت می‌کنند. از مبل‌ها یا صندلی‌های نرم، استفاده نکنید. هنگام رانندگی یک بالش یا کوسن را پشت خود قرار دهید. هنگام بلند شدن هم با خم شدن به جلو (روی باسن)، سعی کنید تا ستون فقرات را درحالت طبیعی آن حفظ کنید.

دکتر امیر قنبریان را در اینستاگرام دنبال کنید

خم شدن

باید تا چند هفته پس از جراحی از خم کردن ستون فقرات خودداری کنید. در این رابطه حتماً به توصیه‌های پزشکتان عمل کنید. زمانیکه به شما اجازه‌ی خم شدن داده شد، سعی کنید تا با احتیاط خم شوید و هنگام خم شدن، ستون فقرات را صاف نگه دارید. به منظور جلوگیری از خم کردن بیش از حد کمر حین پوشیدن جوراب، کفش و یا برداشتن اشیاء از سطح زمین، از ابزاری به نام “گربر (Grabber)” کمک بگیرید.

بلند کردن اشیاء

پزشکتان، شما را تا مدتی پس از جراحی، از بلند کردن یا حمل کردن اجسام منع می‌کند. بنابراین سعی نکنید تا وضعیت کمرتان را با بلند کردن اجسام بسنجید! سعی کنید تا هنگام بلند کردن اجسام سبک، کمر را صاف نگه داشته، زانوها را خم نموده و جسم را از زمین جدا کنید (مشابه حرکت اسکات). هنگام بلند کردن جسم، آن را هرچند سبک، نزدیک به بدن نگه دارید؛ زیرا در غیر این صورت فشار اضافی به ستون فقرات وارد می‌شود. هرگونه سوال یا مشکلی در رابطه با بلند کردن اجسام از زمین داشتید، حتماً آنرا از فیزیوتراپ یا پزشک خود بپرسید.

 


مطالعه بیشتر 

عوامل بروز آسیب‌های مچ دست

عوامل ایجاد درد در دست

تشخیص و درمان عوامل ایجاد درد پا