ستون فقرات گردن از استخوانهای متعددی به نام مهره تشکیل میشود که هر یک از آنها توسط یک دیسک از دیگری جدا میشود. دیسک گردن متشکل است از چند لایه بافت محکم اتصال دهندهای است که دیسک را در میان میگیرند و آن را میپوشانند.
مادهی ژلاتینی مانند نرمی با قابلیت تغییر شکل در میان دیسک وجود دارد؛ هنگامی که این ماده ژلاتینی به دلیل پارگی لایههای بافت اتصال دهنده از دیسک بیرون میزند، بیماری بیرون زدگی دیسک گردن رخ می دهد.
علت
خم کردن رو به جلوی گردن، حالت اندامی نامناسب (قوز کردن) به ویژه هنگام خوابیدن یا نشستن، فعالیتهای درگیر کنندهی بازوها در جلوی بدن (برای مثال: ظرف شستن، رانندگی و …) و بلند کردن اشیاء چهار حرکتی هستند که همگی هر روز انجام میدهیم و در صورت تکرار، طول کشیدن یا شدید بودن به بیرن زدگی دیسک گردن دامن میزنند.
چرخاندن یا خم کردن گردن به طرفین نیز به دلیل متمرکز نمودن فشار بر یک طرف دیسک در بروز بیماری دیسک گردن بیتأثیر نیست. برجستگی دیسک گردن گاهی در پی حرکتی جزیی شامل خم کردن رو به جلوی گردن مانند از زمین برداشتن وسیلهای کوچک یا عطسه کردن رخ میدهد.
دیسک در این موارد به طور طبیعی در معرض نیروهای حاصل از بلند کردن اشیاء، قوز کردن، خم کردن مکرر و طولانی مدت بوده است که در نهایت این نیروها در قالب رخدادی منجر به بیرن زدگی دیسک گردن شدهاند. برجستگی دیسک گردن غالباً هنگام بیدار شدن از یک خواب طولانی سپری شده در موقعیتی ناراحت و نامناسب رخ میدهد.
عاملهای گوناگونی در بروز برجستگی و علت دیسک گردن نقش دارند. این عاملها را باید تحت نظارت و راهنماییهای درمانی دکتر فیزیوتراپی ارزیابی و اصلاح نمود. برخی از علل دیسک گردن عبارتاند از:
- وضعیت اندامی نامناسب
- پایداری ضعیف هسته
- سبک زندگی بیتحرک
- سفتی و خشکی عضلانی
- ضعف عضلانی
- خشکی مفاصل
- بلند کردن اشیاء به شیوه نادرست
- خم کردن، قوز کردن، به جلو دادن شانهها یا بلند کردن اشیاء به دفعات یا به مدت طولانی طی انجام فعالیتهای روزانه