بررسی تشخیص علل و درمان انواع آرتروز
در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان تشخیص علل و درمان انواع آرتروز را مورد بررسی قرار می دهیم.
عوامل افزایش احتمال ابتلا به آرتروز
از عواملی که باعث تشدید ابتلا به آرتروز میشوند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- افزایش سن: خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن تشدید میشود.
- جنسیت: بروز آرتروز در زنان بیشتر از مردان میباشد، اگرچه علت آن هنوز مشخص نشده.
- اضافهوزن: داشتن اضافهوزن از طُرُق مختلف باعث تشدید خطر ابتلا به آرتروز میشود. اضافهوزن باعث میشود تا فشار بیشتری به مفاصل به خصوص مفاصل زانو و لگن وارد گردد. علاوه بر این، بافتهای چربی پروتئینی تولید میکنند که باعث ایجاد التهاب خطرناک در اطراف و درون مفصل میشود.
- آسیبدیدگی مفصل: آسیبدیدگیهایی نظیر آسیبهای ورزشی و تصادف خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهند. حتی اگر آسیبدیدگی در سالها قبل رخداده و به طور کامل درمان شده باشد باز هم میتواند باعث افزایش ریسک ابتلا به آرتروز شود.
- وارد شدن فشار مداوم به مفصل: در صورتی که شغل شما یا ورزشی که انجام میدهید باعث شود تا به صورت مداوم به مفصل فشار وارد گردد، خطر ابتلا به آرتروز در شما افزایش مییابد.
- ژنتیک: در برخی موارد عوامل ژنتیکی باعث تشدید خطر ابتلا به آرتروز میشوند.
- ناهنجاریهای استخوانی: برخی از افراد با مفاصل ناقص یا غضروفهای معیوب متولد میشوند.
- برخی بیماریهای متابولیکی: این بیماریها شامل دیابت و هموکروماتوز که در آن بدن بیش از حد نیاز آهن دارد میگردند.
روش های تشخیص بیماری آرتروز
برای تشخیص این بیماری میتوان از موارد زیر کمک گرفت:
- بررسی سوابق پزشکی
- معاینه فیزیکی
- تستهای تصویربرداری
- برای تشخیص آرتروز به آزمایش خون نیازی نیست.
درمان های مختلف بیماری آرتروز
روش درمان بیماری آرتروز به میزان تحلیل رفتن مفصلها و وخامت بیماری بستگی دارد. به دلیل این که این عارضه به طور معمول یک مفصل را درگیر مینماید درمان آن در مقایسه با بیماریهای سیستمیک سادهتر میباشد. روشهای متعددی برای درمان این عارضه وجود دارند که برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
دارو
اگرچه داروها نمیتوانند آسیبدیدگی مفاصل را ترمیم نمایند؛ اما میتوانند تا حدودی علائم این بیماری را از بین ببرند. رایجترین علائم آرتروز در مراحل اولیه شامل درد و التهاب میشود. افراد میتوانند با مصرف داروهایی نظیر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، استامینوفن و داروهای ضدافسردگی تا حدود زیادی از این درد و التهاب بکاهند.
فیزیوتراپی
با پیشرفت بیماری، مفاصل خشک شده و دامنه حرکتی خود را از دست میدهند. در این دوران بیماران میتوانند با کمک گرفتن از روشهایی مانند ورزش کردن، فیزیوتراپی و کاردرمانی مفاصل خود را حرکت دهند.
روشهای جراحی
در موارد شدید و در زمانی که بیمار هیچ نتیجهای از درمانهای اولیه دریافت نکرد باید تحت جراحی قرار گیرد. جراحیهایی که به درمان آرتروز کمک مینمایند شامل موارد زیر میشوند:
استئوتومی
این جراحی برای بیمارانی که مفاصل زانو و لگن آنها آسیب دیده است انجام میشود. در طول این پروسه جراح برای ایجاد تعادل درون مفصل و اطمینان از این که فشار ناشی از وزن به صورت متعادل توزیع میشود قسمتی از گوه استخوان را اضافه و یا حذف مینماید.
جراحی تعویض مفصل
جراحی تعویض مفصل برای مفاصلی که به شدت آسیبدیده و تحلیل رفتهاند انجام میگیرد. در طول این پروسه جراح بخش آسیبدیده مفصل را خارج کرده و آن را با یک پروتز مصنوعی تعویض مینماید. از رایجترین جراحیهای تعویض مفصل میتوان به جراحی تعویض مفصل لگن و زانو اشاره کرد.