بررسی تاثیر فیزیوتراپی در درمان سندرم گیلن باره
در ادامه این مطلب از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان تاثیر فیزیوتراپی در درمان سندرم گیلن باره را مورد بررسی قرار می دهیم.
اهداف فیزیوتراپی
- بازیابی استقلال بیمار با انجام وظایف روزمرهی خود
- استفاده از تمرینات قدرتی-عضلانی و انجام تمرینات به صورت صحیح تا حد امکان
- کشش عضلات منقبض شده و جلوگیری از پوسیدگی و کهنه شدن بافت نرم
- افزایش تعادل و هماهنگی
نقش فیزیوتراپی در بیمار سندرم گیلن باره را میتوان به ۳ بخش تقسیم کرد:
فاز حاد
در فاز حاد بیماری، بخش زیادی از فیزیوتراپی برای مراقبت از دستگاه تنفسی بیمار است. اگر بیماری در حین نفس کشیدن بر عضلات بینابینی تاثیر بگذارد فیزیوتراپی به کار میآید. همانطور که اگر پرده دیافراگم تحت تأثیر بیماری قرار گیرد بیمار به شدت احساس ناتوانی میکند. بنابراین در فاز حاد بیماری تمرینات تنفسی منظم، ضروری هستند.
مرحله ی میانی توانبخشی
در این مرحله توان یابی شروع میشود. این مرحله تقویت عضلانی انجام میگیرد.عمدتاً در انجام تمرینات عضلات تنفسی، هر بار حرکات مقداری بیشتر
میشوند. بیماران مبتلا به بیماری GBS عمدتاً از درد شدید شکایت دارند که میتواند با استفاده از الکتروتراپی TENS و سایر تکنیکهای کاهش درد درمان شود.
اگر عضلات زیاد در حالت منبسط نگه داشته شوند، خشکی عضله افزایش مییابد، بنابراین باید طیف گسترده ای از حرکات غیر فعال (کمکی) حداقل یک بار در روز انجام شود. اگر ماهیچه های ضعیف در اطراف مفصل وجود داشته باشند و حرکت بیش از حد انجام شود، مفصل میتواند کاملا شل شده و بعدها دچار درد شود. انجام حرکات بسیار کم نیز میتواند باعث خشکی مفصل شود که این نیز تا حد زیادی دردناک است. در مراحل اولیه مهم است که از مچ بند تثبیت کننده (رستینگ اسپلینت) که در بازار موجود است استفاده کنید.عضلات خشک میتوانند بعدها هنگام راه رفتن و به ویژه هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها موجب درد شوند و شما را تا حد زیادی خسته کنند.
دکتر امیر قنبریان متخصص کایروپراکتیک اصفهان در کلینیک۲۴
اگر مچ های پا و دست به اندازه کافی تحرک نداشته باشند دچار تورم میشوند، بنابراین فشار خون بیمار مبتلا به سندرم گیلن باره در این مرحله کنترل میشود تا از تورم ناگهانی جلوگیری گردد. چنین بیمارانی برای کنترل فشار خون و پمپاژ آن به قلب و همچنین جلوگیری از لخته شدن خون، جورابهای الاستیک خاصی تهیه میکنند. برخی بیماران که عضلات شکم ضعیفی دارند ممکن است به شکم بندهای طبی نیاز داشته باشند. زمانی که بیمار در حال غلبه کردن بر اثری که بیماری بر مفاصل داشته است میباشد، در روند درمان بسیار مهم است. به خصوص مفصل شانه بر عضلات اطراف خود متکی است، بنابراین ممکن است بیمار در مراحل اولیه نشستن و پیاده روی به بازوی پشتیبان نیاز داشته باشد.
نشستن درست در بیماران مبتلا به سندرم گیلن باره بسیار مهم است. در صورت لزوم میتوان با کوسن، حوله یا بالش از ستون فقرات کمری حمایت کرد. طولانی شدن نشستن در حالی که ستون فقرات شما قوز دارد میتواند منجر به آسیب جزئی در مفاصل ستون فقرات گردد و ایجاد کمر درد کنند.
کشش اندام ها از جمله دستها، پاها و ساق پا، تمام بدن (به خصوص به وسیله شیرجه زدن) کمک میکند که نه تنها عضلات محیطی بلکه عصبهای مرتبط با آن نیز تقویت شوند و بهبود پیدا کنند. وظایف عملی روزمره که شامل ورزش هستند، میتوانند مفید باشند. این وظایف عبارتند از راه رفتن، نشستن، برخاستن، چرخیدن و غلت زدن در رختخواب، پوشیدن و درآوردن لباسها و غیره که کمک میکند بیمار به زندگی عادی بازگردد.
انجام توانبخشی در درازمدت
درمانی فوق العاده است زیرا بیمار مبتلا به سندرم گیلن باره میتواند شنا کند بنابراین آب، بخش زیادی از وزن او را پشتیبانی میکند و همچنین میتواند در برابر مقاومت جریان آب تمرین کند. هر قدر تندتر حرکت کند، حرکت سختتر خواهد بود و هر قدر آرامتر حرکت کند، وضعیت بهتری خواهد داشت. آب درمانی برای همه مناسب نیست، چرا که گرمای آب برای برخی افراد بسیار زیاد است.
مهم است که مراقب وضعیت قرار گرفتن بدن باشید، چراکه ضعف ماهیچه ها میتواند آن را تحت تاثیر قرار دهد. اغلب فیزیولوژیست در برطرف کردن این مشکل و دادن مشاوره به بیمار نقش دارد. ممکن است بیمار نیاز به تمرین تعادل داشته باشد؛ زیرا درباره اهمیت مچ پا در تعادل بدن آگاهی داریم. ممکن است بیمار دریابد که برای حفظ تعادل نیاز دارد کفلها را حرکت دهد.
همانطور که بیمار پیشرفت میکند، پزشکان برخی تمرینات در زمینه مهارتهای پیشرفته مانند بالا و پایین رفتن پله ها و سطوح شیب دار، را تجویز میکنند.
در حین تمرین مداوم مهم است که کشش عضلاتی مانند ساق پا، همسترینگ و عضلات بازو که در معرض خشک شدن قرار دارند را حفظ کنید تا از این خطر جلوگیری کنید. آب درمانی، پیاده روی، تمرین دوچرخه یا هر ورزشی که ضربان قلب بیمار را بالا ببرد برای اطمینان یافتن از اینکه وضعیت قلبی عروقی و تناسب بدنی شما در وضعیت خوبی قرار داشته باشد، مهم است.