تنگی مجرای نخاعی مقابل اکتسابی چیست ؟ 

پزشکان برای دسته بندی تنگی مجرای نخاع دو روش دارند.

  • تنگی کانال نخاعی ابتدایی 
  • تنگی کانال نخاعی اکتسابی

گروه اول را ابتدایی می نامند، بدین معنا که شما از زمان تولد مبتلا به آن بوده اید و به عنوان نقص از ابتدای تولد تلقی می شود. در برخی افراد، مجرای نخاعی از همان هنگام تولد درمقایسه با سایرین، تنگ تر و باریک تر است و ممکن است تا اواخر زندگی مشکلاتی را نشان ندهد.

به این شکل از تنگی مجرای ارثی، سندروم پایه کوتاه اطلاق می شود. این بیماران بسیار مستعد ابتلا به تنگی مجرا در میانسالی می باشند. تنگی مجرای نخاعی ابتدایی، به ویژه در مقایسه تنگی مجرای نخاعی اکتسابی، رایج و متداول نیست.
تنگی مجرای نخاعی اکتسابی، نتیجه بیماری یا آسیب به ستون فقرات است که در ادامه به انواع اصلی آن اشاره خواهد شد.


بیشتر بخوانید : تنگی کانال نخاع چیست و چطور درمان می شود؟ 


عوامل بروز به تنگی کانال نخاعی اکتسابی 

علت اصلی تنگی کانال نخاعی اکتسابی ، فرسایش و سایش مهره های ستون فقرات به دلیل افزایش سن است. در حقیقت متداول ترین علت مستقیم تنگی مجرای نخاعی، «آرتروز» است که در پی آن، غضروف محافظ مفصل ها به همراه افزایش سن شروع به تحلیل می رود.

در افراد جوان، غضروف نرم است. با افزایش سن و پیرتر شدن، غضروف سخت شده یا ممکن است به طور کامل فرسوده شود که در نتیجه استخوان ها بر روی یکدیگر ساییده می شوند. بدن به سایش استخوان ها بر روی یکدیگر از طریق تولید زوائد کوچک استخوان موسوم به «برآمدگی استخوانی» (استئوفیت) واکنش نشان می دهد.

این واکنش تلاشی برای محدود کردن حرکت و در نتیجه محدود کردن درد ناشی از سایش استخوان ها بر روی یکدیگر می باشد. اگر شما کمتر حرکت می کردید، احتمالا درد شما هم کمتر می بود. با این حال شما نمی توانید کاملا دست از تحرک بردارید و حرکت کم هم موجب کاهش کیفیت زندگی شما می شود.

بعلاوه، این برآمدگی های استخوانی می تواند باعث ایجاد درد دیگری در شما شود. این بر آمدگی ها می توانند در ستون فقرات موجب تنگ شدن مجرای نخاعی (که تنگی مجرای نخاعی است) شده و در نتیجه به نخاع یا ریشه های عصبی شما فشار وارد شود.
علاوه بر آرتروز، پیشروی تنگی مجرای نخاعی می تواند به دلیل مشکلات ناشی از دیسک بین مهره ایی هم باشد. دیسک های بین مهره ایی می توانند به شکل برآمدگی یا می توانند به شکل از هم گسیخته (دیسک فتق) باشند.


بیشتر بدانید : درمان تنگی کانال نخاعی در اصفهان


تنگی کانال نخاعی اکتسابی
تنگی کانال نخاعی اکتسابی

دیسک برآمده و متورم یا قسمت های دیسک فتق می تواند باعث ایجاد برآمدگی در مجرای نخاعی شود یا به عصب منتهی به مجرا فشار وارد کند. رباط های متصل کننده مهره ها هم ممکن است زایل شده و امکان جابجایی مهره ها فراهم شود که در نتیجه نخاع یا اعصاب تحت فشار قرار می گیرند.

عوامل پرخطر هم در مورد آرتروز ستون فقرات و هم مشکلات مربوط به دیسک شامل افزایش سن، وضعیت اندامی ضعیف، ورزش های برخوردی، و چاقی است. آسیب به ستون فقرات هم می تواند موجب تنگی مجرای نخاعی شود.

به عنوان مثال، ممکن است یک شی سنگین را بدون رعایت شیوه های مناسب، بلند کنید. این عمل می تواند به دیسک شما آسیب برساند یا حتی موجب خروج مهره ها از ردیف عادی خودش شود. این گونه آسیب ها باعث ایجاد فشار بر نخاع و ریشه های عصبی می شود. حتی ممکن است بخشی از مهره های پشت شما از هم گسیخته شده و قطعات استخوان به زور وارد مجرای نخاعی شوند.
هرگونه آسیب به ستون فقرات می تواند موجب ورم بافت و در نتیجه فشار بر نخاع یا ریشه های عصبی شود، که همین وضعیت منجر به تنگی مجرای نخاعی و درد پشت یا درد گردن می شود.


درمان دیسک کمر | دیسک گردن | کمر درد تنگی کانال و … نخاع زانو اصفهان دکتر امیر قنبریان