عوارض کفش پاشنه بلند | درمان دیسک کمر اصفهان

آشنایی با عوارض کفش پاشنه بلند

استفاده از کفش پاشنه بلند ممکن است اعتماد به نفس شما را بیشتر کند. و موجب گردد که در مجالس و مهمانی ها خوش لباس تر و شیک تر به نظر برسید. اما بد نیست نیم نگاهی به هزینه ای که باید بابت این خوش لباسی بپردازید نیز داشته باشید. کفش های پاشنه بلند مضرات بیشماری را برای کمر و پاهای شما به همراه دارد. و در عین حال با رفع ثبات بدن شما خطر آسیب های فیزیکی را افزایش می دهند. در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان قصد داریم به شما آسیب ها و عوارض پوشیدن کفش پاشنه بلند را یادآور شویم.

برای این کار به ترتیب به سراغ تأثیراتی که این کفش ها بر روی وضعیت بدن، نحوه راه رفتن و تعادل شما می گذارند می رویم. و آسیب های ویژه ناشی از استفاده کفش پاشنه بلند بر روی هر یک از مفاصل را مرور خواهیم کرد.

بسیاری از افرادی که کفش پاشنه بلند می پوشند از دردها و مشکلات کمر، ساق پا و کف پا شکایت دارند. به علاوه، استفاده طولانی مدت از این کفش ها ممکن است باعث ایجاد تغییرات ساختاری در پا و بروز انواع و اقسام عوارض من جمله انحراف انگشت شست پا یا قوز شست (Bunion)، انگشت چکشی (Hammertoe)، نوروما (Neuroma)، اکواینوس (Equinus) یا انحراف قوزک و کف پا به سمت پایین و بسیاری ناهنجاری های دیگر گردد. اصلاح برخی از این ناهنجاری ها مستلزم اقدامات جراحی خواهد بود.

علاوه بر آسیب های فوق، کفش های پاشنه بلند باعث اعمال فشار مضاعف بر کمر و اندام های تحتانی می شوند. و این به نوبه خود می تواند وضعیت قرارگیری بدن (Posture)، نحوه راه رفتن (Gait) و تعادل (Balance) فرد را تحت الشعاع قرار دهد.

کفش پاشنه بلند و وضعیت قرارگیری بدن

کفش پاشنه بلند قوزک پای شما را در وضعیت خم رو به پایین یا به اصطلاح پلانتارفلکشن (plantar flexion) قرار می دهد. این پوزیشن فشار زیادی را بر روی پنجه پا وارد می کند. و باعث می شود که بدن شما به جبران این عدم تعادل، به کلی پوسچر خود را تغییر دهد.

در این حالت نیمه پایینی بدن برای حفظ مرکز تعادل به جلو خم و نیمه بالایی بدن برای جبران آن به عقب خم می شود. در نتیجه توازن طبیعی بدن از بین می رود. و به جای اینکه پوسچری طبیعی و آزاد باشد. مجبور می شوید بدن خود را در حالتی نامعمول و به اصطلاح «عصا قورت داده» نگه دارید.

به علاوه این اثر مخرب بر روی پوسچر طبیعی بدن با افزایش ارتفاع پاشنه تشدید می شود. در حقیقت، به ازای هر اینچی که به ارتفاع پاشنه کفش اضافه شود. میزان فشار وارد بر پنجه پا ۲۵ درصد افزایش می یابد. در نتیجه، به عنوان مثال کفشی که ارتفاع پاشنه اش معادل سه اینچ است. فشاری بالغ بر ۷۵ درصد حالت معمول را به پا وارد می کند. حتی اگر به پوشیدن کفش های پاشنه بلند عادت داشته باشید نیز پاشنه های میخی بسیار بلند باعث می شوند که بدنتان مرکز جاذبه را تا سطح مفصل لگن پایین آورده و به این ترتیب قوس کمرتان به صورت غیرطبیعی افزایش یابد که این به نوبه خود مشکلات بسیاری را برای سیستم عضلانی اسکلتی شما به همراه خواهد داشت.

کفش پاشنه بلندو تاثیر آن بر روی کمر

قوس طبیعی C-شکل کمر اساساً به عنوان یک جاذب انرژی عمل نموده و تنش وارد بر ستون فقرات و لگن که ناشی از وزن بدن است را کاهش می دهد. پوشیدن کفش پاشنه بلند باعث می شود که این قوس در ستون فقرات کمری از بین رفته و در عوض ستون فقرات سینه ای در قسمت میانی کمر قوس شدیدی را متحمل گردد.

درنتیجه در جبران این وضعیت (به خصوص اگر تمام روز ناچار به پوشیدن کفش پاشنه بلند باشید)، مجبور می شوید برای کاستن از فشار وارد بر کمر خود تا حدی به جلو خم شوید. این پوسچر اشتباه موجب می شود که به عضلات کمرتان فشار مضاعف وارد شود و شما را در معرض خطر کمردرد مزمن در طولانی مدت قرار می دهد.

کفش پاشنه بلند و نحوه راه رفتن (Gait)

در حالت معمول، در حین راه رفتن ابتدا پاشنه پا، سپس پنجه و درنهایت انگشتان بر روی زمین قرار می گیرند. این در حالی است که وضعیت پلانتارفلکشن ایجاد شده هنگام پوشیدن کفش پاشنه بلند موجب می شود که این حرکت نرم و روان پا امکان پذیر نبوده و درنتیجه برای جبران این وضعیت عضلات فلکسور لگن مجبور به تحمل فشار بیشتر برای جلو راندن بدن باشند. به علاوه زانو نیز بایستی در وضعیت فلکشن شدیدتری قرار گیرد و این به معنای تحمیل فشار بیشتر به عضلات اطراف زانو خواهد بود.

در این مورد نیز توجه داشته باشید که هرچه ارتفاع پاشنه کفش بیشتر باشد، آسیب ناشی از آن بیشتر خواهد بود. خانم هایی که کفش های پاشنه میخی بسیار بلند می پوشند، اغلب راه رفتنشان دشوار و پرمشقت بوده و حالتی شبیه به راه رفتن زرافه پیدا می کند؛ به خصوص اگر عضلات پشت، زانوها و ساق هایشان قادر به جبران این عدم تعادل نباشد.

عوارض کفش پاشنه بلند | درمان دیسک کمر اصفهان

تأثیر کفش پاشنه بلند بر تعادل بدن

راه رفتن با کفش های پاشنه بلند نیاز به حفظ تعادل ویژه ای برای پیش بینی ناهمواری ها و پستی و بلندی های مسیر دارد. به خصوص اگر سرعت راه رفتن بالا باشد، باید وزن بیشتری بر روی پنجه پا وارد شود تا این تعادل برقرار گردد. از سوی دیگر راه رفتن بر روی پنجه خطر آسیب به استخوان ها و بافت های پیوندی این مفاصل را به دنبال خواهد داشت.

کفش های پاشنه میخی به طور خاص مشکل ساز هستند. علت این امر آن است که این پاشنه های نازک قادر به حمایت از وزن فرد نبوده و به سختی می توان تعادل را بر روی آن ها حفظ کرد. بنابراین به صورت پیش فرض این کفش های پاشنه میخی باعث می شوند. که قوزک پا در حالت سوپیناسیون (به سمت خارج) قرار بگیرد. و به این ترتیب ریسک افتادن و پیچ خوردن قوزک پا بیشتر گردد.

مضرات کفش پاشنه بلند برای مفصل لگن

از دیگر عوارض کفش پاشنه بلند برای مفصل لگن می باشد. عضلات فلکسور لگن در قسمت فوقانی و جلوی ران قرار گرفته اند. پوشیدن کفش پاشنه بلند باعث می شود که این عضلات در طولانی مدت در وضعیت فلکشن قرار گیرند. اگرچه در نگاه اول ممکن است این وضعیت به نوعی ورزش عضلات تعبیر شود. اما در درازمدت انقباض مداوم این عضلات باعث کوتاه شدن طول آن ها می گردد.

کوتاه شدن طول عضلات فلکسور لگن به مرور به صاف شدن پیشرونده ستون فقرات کمری و درنتیجه بروز درد در کمر و مفاصل لگن خواهد انجامید.

کفش پاشنه بلند و تاثیر آن بر مفاصل زانو

آرتروز زانو در خانم ها شیوع بیشتری نسبت به آقایان دارد. یکی از علل مهم این تفاوت را می توان استفاده از کفش های پاشنه بلند در بین خانم ها دانست. این کفش ها فاصله زانوها تا سطح زمین را افزایش و موجب اعمال نیروی گشتاور و فشردگی بی رویه بر مفصل زانو می گردند.

وضعیت فلکشن طولانی مدت ایجاد شده به دنبال پوشیدن این کفش ها باعث می گردد. که استخوان درشت نی ساق (تیبیا) جهت حفظ تعادل به سمت داخل می چرخید. و این تغییر پوزیشن بر قسمت داخلی مفصل زانو که یک محل شایع بروز استئوآرتریت است فشار وارد خواهد کرد.

اگر از آرتروز مفصل زانو رنج می برید. از کفش پاشنه بلند اجتناب کنید. چراکه این کفش ها سرعت آسیب مفصلی و تغییر شکل زانو را در بیماری استئوآرتریت افزایش می دهند.

تأثیر کفش پاشنه بلند بر قوزک پا

استفاده کفش پاشنه بلند بازه حرکت و قدرت مفصل قوزک پا را محدود می سازد. هنگامی که این کفش ها را می پوشید، عضلات ساق پایتان (عضلات گاستروکنمیوس و سولئوس) به دنبال کشش بیش از حد کوتاه می شوند. و همین باعث می شود که قدرت این عضلات در حرکت رو به جلوی پا کاهش یابد.

پوزیشن اشتباه قوزک پا همچنین موجب انقباض تاندون آشیل در محل اتصال آن به استخوان پاشنه (کالکانئوس) می گردد. به مرور زمان، این امر به بیماری التهابی تاندن آشیل یا تاندینیت محل اتصال تاندون آشیل می انجامد.

 


مطالعه بیشتر :

روماتیسم مفصلی (RA) چیست؟

دلایل خشکی مفصل چیست؟

تمرینات ورزشی بعد از آرتروسکوپی زانو