بررسی علل و علائم فاشیای کف پا
فاشیای کف پا یکی از اصلیترین دلایل درد پاشنه پا میباشد. در این عارضه، بافت ضخیمی که استخوان پاشنه را به انگشتان پا متصل میکند ملتهب میشود. در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان علل و علائم فاشیای کف پا را مورد بررسی قرار می دهیم.
التهاب فاشیا باعث میشود تا فرد در هنگام صبح و بعد از برداشتن اولین قدمها دردی شدید و کوبنده در کف پای خود احساس کند. با بیدار شدن و کمی تحرک این درد کمی کاهش مییابد. علت بروز این عارضه هنوز به طور کامل مشخص نیست؛ اما در افراد دچار اضافهوزن و دوندگان بیشتر از دیگران بروز پیدا میکند. التهاب کف پا از طریق روشهای درمانی؛ مانند استراحت کردن، استفاده از دارو و فیزیوتراپی بهبود مییابد.
التهاب بافت فاشیای پلانتار یکی از اصلیترین دلایل بروز درد در پاشنه پا محسوب میشود. فاشیای پلانتار یک بافت همبند فیبری شکل است که استخوان پاشنه را به انگشتان پا متصل میکند. این بافت حالت کشسان داشته و مانند یک کش پلاستیکی ضخیم میباشد که با اتصال استخوانهای کف پا باعث به وجود آمدن قوس کف پا میشود. التهاب کف پا در اکثر موارد در یک پا رخ میدهد؛ اما بروز آن در هر دو پا نیز ممکن میباشد.
علائم فاشیای کف پا
التهاب کف پا باعث بروز دردی شدید و ناگهانی در پاشنه و کف پا میشود. این درد بسته به ساعت روز و این که مشغول انجام چه کاری هستید ممکن است تغییر کند. برخی از رایجترین علائم التهاب کف پا به شرح زیر میباشد:
- درد در پاشنه در هنگام ایستادن بعد از نشستن یا بیدارشدن از خواب
- دردی مداوم که مرکز آن مشخص نیست
- دردی شدید و کوبنده در هنگام استفاده از پای آسیبدیده
- ورزش کردن به صورت موقت باعث بهبود درد میشود؛ اما بعد از اتمام ورزش درد شدیدتر خواهد شد.
- تشدید درد بعد از بیدار شدن از خواب در صبح
- خشکی و سفتی کف پا
- ورم کردن در اطراف پاشنه پا
- سفتی و خشک شدن تاندون آشیل
در صورتی که در کف پای خود احساس درد میکنید و این درد بعد از گذشت یک هفته همچنان ادامه داشت و یا بعد از دو هفته از درمان بهبود نیافت باید به پزشک مراجعه نمایید.
علل فاشیای کف پا
از دلایل ایجاد التهاب در کف پا میتوان به کشیدگی و استفاده بیش از اندازه از پا، پاره شدن بافت فاشیا پلانتار و همچنین ساختار و آناتومی پا اشاره کرد. زنان و مردان فعال با بازه سنی بین ۴۰ تا ۷۰ سال بیش از دیگران در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند. همچنین بروز این بیماری در زنان رواج بیشتری دارد تا مردان. به طور معمول زنان باردار در اواخر دوران بارداری خود دچار التهاب کف پا میشوند.
عوامل مؤثر فاشیای کف پا
عواملی که در ادامه به آنها اشاره شده است احتمال ابتلا به التهاب کف پا را افزایش میدهند:
- افراد دارای اضافهوزن. اضافهوزن باعث میشود تا فشار زیادی به فاشیای پلانتار وارد شود.
- دویدن در مسافتهای طولانی
- داشتن شغلی که نیاز به فعالیت زیاد داشته باشد؛ مانند کار کردن در کارخانه و یا در رستوران
- داشتن مشکل در ساختار پا مانند زیاد بودن قوس و یا صاف بودن کف پا
- سفت و خشکبودن تاندون آشیل. تاندون آشیل تاندونی است که ماهیچه ساق پا را به پاشنه متصل میکند.
- پوشیدن کفشهایی با کفی نرم که قوس پا را به طور کامل در بر نمیگیرند.
تشخیص فاشیای کف پا
پزشک برای تشخیص محل دقیق درد و میزان آن شما را معاینه خواهد کرد. این معاینه کمک میکند تا پزشک از علت اصلی بروز درد اطمینان حاصل کند. در طول معاینه در حالی که پزشک ماهیچه فاشیای پلانتار را فشار میدهد ممکن است از شما بخواهد تا کف پای خود را خم و راست کنید. از این طریق متوجه میشود که آیا درد کف پا با ایجاد کشش تشدید میشود یا خیر. همچنین قرمز شدن و ورم کردن ماهیچه را بررسی میکند. علاوه بر این پزشک از طریق بررسی مواردی که در ادامه به آنها اشاره شده است میزان قدرت ماهیچهها و سلامت عصبها را نیز بررسی میکند:
- رفلکسها
- تون عضلانی
- میزان حساسیت به لمس
- میزان هماهنگی عضلات
- تعادل
- آزمایشهای تصویربرداری
از طریق آزمایشهای تصویربرداری میتوان تصاویر و اطلاعات دقیقی را از ساختار و بافتهای درون پا به دست آورد. در برخی موارد برای اطمینان از این که عوامل دیگری مانند شکستگی استخوان پا باعث بروز درد در کف پا نشدهاند باید از روشهایی مانند امآرآی یا عکسهای رادیولوژی استفاده نمود. اگرچه به کمک عکسهای رادیولوژی نمیتوان اطلاعات دقیقی در خصوص بافتهای نرم به دست آورد. اما این روش برای تشخیص عواملی مانند شکستگی، خار استخوان و … مفید میباشد. اما به کمک روشهایی مانند امآرآی و اولتراسوند میتوان عواملی مانند تورم و یا ضخیمشدن بافت فاشیای پلانتار را تشخیص داد.