آشنایی با علائم گودی و قوس زیاد کمر
در مطلب امروز سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان به بررسی علت ها و علائم گودی و قوس زیاد کمر می پردازیم.
دلایل گودی کمر
سندرمی وجود دارد با عنوان سندرم ضربدری تحتانی که در آن عضلات اطراف لگن، سفت شده و یا ضعیف و یا کشیده می شوند. تمامی این حالت ها موجب عدم توازن ماهیچه ای می شوند. عضلاتی که اغلب سفت می شوند، شامل عضلات صاف کننده ی تنه، عضلات خم کننده ی ران (خصوصا عضله ی ایلیوسواس) می باشند. این عضلات نیازمند کشش هستند.
عضلاتی که معمولا ضعیف و کشیده می شوند، شامل عضلات شکمی (راست شکمی، مورب داخلی و مایل خارجی) و عضلات باز کننده ی مفصل ران (همسترینگ و گلوتئوس ماکسیموس) می شوند.
علل احتمالی بروز قوس و گودی زیاد کمر:
- چاقی یا داشتن اضافه وزن زیاد
- کیفوز یا قوز کمر و پشتکه موجب میشود ناحیه بالای کمر قوس بیش از حدی به سمت بیرون داشته باشد.
- دیسکیت که موجب التهاب دیسکهای بینمهرهای در ستون فقرات شده و اغلب به علت بروز عفونت در ستون فقرات ایجاد میشود.
- آکندروپلازی، اختلالی که موجب میشود استخوانها به طور طبیعی رشد نکنند و قد شخص کوتاه شده و اصطلاحا کوتوله به نظر بیاید.
- پوکی استخوان که موجب میشود تراکم استخوانها کم شده و شکننده شوند و به راحتی دچار شکستگی (شکستگی فشاری) شوند.
- سرخوردگی مهرهها (اسپوندیلولیستزیس)، اختلالی که موجب میشود مهرههای ستون فقرات (خصوصا در پایین کمر) روی هم سُر بخورند و همراستا نباشند.
- گودی کمر خوشخیم (بیضرر) کودکی. این نوع از قوس و گودی کمر در کودکان ایجاد میشود و در اغلب موارد با بالا رفتن سن کودک و رشد او، به خودیخود خوب میشود.
علائم و نشانه ها قوس زیاد کمر
معمولا افرادی که به گودی کمر مبتلا هستند، علامتی به غیر از انحنای زیاد ستون فقرات ندارند. سایر علائم گودی کمر که ممکن است با توجه به شدت انحنا ایجاد شوند، شامل موارد زیر می شوند:
- درد کمر
- درد ممکن است تا ناحیه ی پاها کشیده شود.
- تغییرات درروده و مثانه، هرچند نادر است.
- چنانچه فرد به مشکلاتی علاوه بر قوس زیاد کمر دچار باشد، در این صورت ممکن است دیسپلازی پیشرفته ی ران، دیستروفی عضلات و یا مشکلات عصبی- عضلانی را تجربه کنند.
زیاد بودن انحنای ناحیه پایین کمر در افراد مبتلا به گودی کمر قابل مشاهده است و باسن این افراد نیز حالت برجستهتری دارد. زمانی که شخص روی یک سطح سفت به پشت میخوابد، بین کمر او و سطح زمین فاصلهی بسیار زیادی وجود دارد. قوس و گودی زیاد کمر گاها موجب درد کمر میشود به نحوی که دامنه حرکتی شخص را محدود کرده و حرکتپذیری او را دچار اختلال میکند. سایر علائم لوردوز با توجه به این که علت اصلی بروز لوردوز چه بوده است، میتوانند متفاوت باشند. برخی از علائم لوردوز عبارتند از:
- درد لگن
- درد پایین کمر
- وجود انحنای بزرگ و غیرطبیعی در پایین کمر
- مشکل در حرکت کردن و محدود شدن دامنه حرکتی
- درد و گرفتگی عضلات کمر (گاها اسپاسم عضلانی)
روشهای تشخیص
تشخیص قوس و گودی زیاد کمر معمولا توسط متخصص کایروپرکتیک یا سایر متخصصین مربوطه انجام میشود. پزشک شرح حال بیمار را میشنود، سوابق پزشکی او را برررسی کرده و سپس او را معاینه فیزیکی میکند. ممکن است برای تایید تشخیص یا بررسی سایر علل یا عوارض لوردوز، نیاز به انجام رادیوگرافی با اشعه ایکس، سی تی اسکن یا اسکن ام آر آی باشد. معمولا به منظور تعیین شدت دقیق انحنای کمر، از اشعه ی X و یا تصویربرداری MRI ستون فقرات استفاده می شود.
MRI یا سی تی اسکن همچنین هر گونه تاثیرات عصبی که انحنای ستون فقرات ایجاد می کند را نشان می دهد. میزان انحنای ستون فقرات مانند درجه بندی زاویه اندازه گیری می شود. زاویه ی انحنا و همچنین علایم موجود، تعیین می کند که کدام روش درمانی مناسب است.