عامل بیماری میگرن چیست؟
مهمترین عامل بیماری میگرن ناشناخته است با این حال اعتقاد بر این است که عوامل محیطی و ژنتیکی در بیماری میگرن نقش داشته باشند. در دو سوم موارد این بیماری در خانوادهها وجود دارد و به ندرت به خاطر نقص تک ژن اتفاق میافتند. برخی از بیماریهای روانی همچون بسیاری از رویدادهای زیستی یا محرکها با این بیماری در ارتباط هستند که از این دسته میتوان به: افسردگی، اضطراب، و اختلال دو قطبی اشاره کرد.
عامل ژنتیکی
مطالعه دوقلوها نشان میدهد که تأثیر ژنتیکی ۳۴ تا ۵۱٪ در احتمال ابتلا به میگرن مؤثر میباشد. . این رابطه ژنتیکی در میگرنهایی که دارای او را هستند نسبت به میگرنهایی که او را ندارند قویتر میباشد. . برخی از گونههای ویژه ژنها خطر ابتلا به این بیماری را به میزان کم تا متوسط افزایش میدهند. اختلالات تک ژن که باعث به وجود آمدن میگرن میشوند اندک هستند. یکی از این گونهها به عنوان میگرن نیم فلج خانوادگی شناخته شدهاست، که نوعی میگرن با او را میباشد، و از طریق کرموزوم غیر جنسی غالب به ارث میرسد. این اختلالات با انواع کدگذاری ژنی برای پروتئینهایی که کار انتقال یون را بر عهده دارند، در ارتباط میباشند.اختلال ژنتیکی دیگری که در بهوجود آمدن میگرن دخیل است سندرم کاداسیل یا کرموزوم غیر جنسی غالب سرخرگی مغزی با آنفارکتوس و لولکو انسفالوپاتی میباشد.
محرکها
میگرنها ممکن است توسط محرکها بهوجود آیند، که برخی از افراد در تعداد اندکی از موارد از آنها به عنوان عامل مؤثر نام میبرند و برخی دیگر در اکثر موارد. از بسیاری از عوامل با عنوان محرک یاد میشود، با این حال شدت و اهمیت این روابط مشخص نیست.
یک محرک میتواند بیش از ۲۴ ساعت قبل از شروع علایم بیماری خود را نشان دهد.
تحقیقات جدید نشان میدهد امواج ناشی از بسیاری از وسایل الکترونیکی از جمله:
ماکروفر، موبایل، تبلت، لپ تاپ، میتوانند محرک این بیماری و حتی موجب تشدید سر درد در این بیماران شوند.
جنبههای فیزیولوژیکی
از میان محرکهای رایج گزارش شده میتوان به استرس، گرسنگی، و خستگی (همه این موارد بهطور یکسان در بهوجود آوردن سردرد تنشی مؤثر میباشند) اشاره کرد. احتمال وقوع میگرنها در دوران عادت زنانگی بیشتر است. تأثیرات هورمونی دیگری، نظیر نخستین عادت زنانگی، استفاده از داروهای ضد قاعدگی خوراکی، قاعدگی، پیش یائسگی، و یائسگی، همچنین در این بیماری نقش دارند. . این تأثیرات هورمونی به نظر میرسد در بهوجود آوردن میگرن بدون او را نقش بیشتری داشته باشند.
معمولاً، میگرنها در طول دوره دوم و سهماهه سوم یا پس از یائسگی بهوجود نمیآیند.
جنبههای تغذیهای
بررسی محرکهای تغذیهای ثابت کردهاند که شواهد این بیماری بیشتر مبتنی بر ارزیابیهای فردی است و از این رو برای اثبات یا رد هر گونه محرک خاص محکم نمیباشند. در خصوص مواد خاص هم به نظر نمیرسد شواهدی برای تأثیر تیرامین در میگرن وجود داشته باشد و این در حالی است که مونوسدیم گلوتامات (MSG) به عنوان یک محرک تغذیهای در این بیماری مکرراً گزارش میشود. و شواهد از اثبات این امر بهطور پیوسته عاجز بودهاند.
جنبههای محیطی
بررسی محرکهای بالقوه محیطهای درونی و بیرونی نشان داد که شواهد کلی برای اثبات تأثیر این محرکها ضعیف هستند، با این حال پیشنهاد بر این است که افرادی که دچار میگرن هستند اقداماتی پیشگیرانهای را در خصوص کیفیت هوا و نور محیطهای درونی انجام دهند. همچنین عواملی نظیر رژیم غذایی نامناسب، اضافه وزن، بوها و حتی تشعشع وسایل الکترونیکی ارتباطی نظیر تلفنهای همراه، رایانههای همراه و استفاده بیش از اندازه از صفحه نمایشهای قدیمی موسوم به CRT نیز تأثیر زیادی بر بروز سردردها دارد.
جهت مشاهده پیج اینستاگرام دکتر امیر قنبریان متخصص کایروپرکتیک کلیک کنید.