آشنایی با روماتیسم مفصلی (RA) چیست؟
روماتیسم مفصلی (RA) ناشی از اشکال در سیستم ایمنی بدن است. وقتی سیستم ایمنی فرد سالم باشد، به مبارزه با عفونت کمک می کند. در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی، سیستم ایمنی به اشتباه به سلولهای پوشش مفاصل حمله میکند و در نتیجه باعث التهاب مفاصل میشود و آنها را متورم، سفت و دردناک میکند. در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان شما را بیشتر با روماتیسم مفصلی، عوارض و عوامل ایجاد آن آشنا می کنیم. تا پایان همراه ما باشید.
افرادی که به روماتیسم مفصلی مبتلا هستند، دورههایی را تجربه میکنند که هیچ علامتی ندارند و زمانهایی هم هستند که علائم آنها تشدید میشود. در حال حاضر، هیچ درمانی برای روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما درمان مناسب و ورزش متوسط ممکن است به کاهش عود بیماری کمک کند. اگر RA درمان نشود، مفاصل، غضروف و استخوانهای نواحی آسیب دیده ممکن است آسیب ببینند.
عوارض روماتیسم مفصلی
در صورت عدم درمان، RA می تواند به مفاصل، غضروف اطراف و استخوان های مجاور آسیب برساند و منجر به بدشکلی مفصل شود.همچنین RA درمان نشده می تواند منجر به ایجاد توده های سفت در مفاصل یا نزدیک آنها شود که به نام ندول های روماتیسمی شناخته می شوند. این ندول ها یک علامت بصری هستند که افراد با این بیماری اغلب به آن دچار می شوند.
علاوه بر ناهنجاری های مفصلی و ندول های روماتیسمی، RA همچنین می تواند منجر به موارد زیر شود:
- سندرم تونل کارپال
- خطر بیشتر حمله قلبی و سکته مغزی
- التهاب در سایر نواحی بدن از جمله چشم ها، قلب و ریه ها
عوامل افزایشدهنده احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی
پزشکان نمیدانند چه چیزی در بدن افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی باعث تحریک سیستم ایمنی برای حمله به مفاصل میشود. اما عواملی هستند که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
استعمال سیگار :
بنابر مطالعهای در سال ۲۰۰۹، شواهد قوی وجود دارند که سیگار کشیدن خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را افزایش میدهد و باعث پیشرفت سریعتر آن هم میشود.
عوامل ژنتیکی:
ابتلای یکی از اعضای نزدیک خانواده به روماتیسم مفصلی، احتمال ابتلا بقیه را افزایش میدهد. البته طیف وسیعی از عوامل ژنتیکی و محیطی در این امر نقش دارند.
جنسیت:
زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به روماتیسم مفصلی هستند. مطالعهای در سال ۲۰۱۱ نشان داد از هر ۱۲ زن، یک نفر، و از هر ۲۰ مرد هم یک نفر در طول زندگی خود به روماتیسم مفصلی مبتلا میشوند.
اضافه وزن:
مطالعهای در سال ۲۰۱۶ نشان داد که بین چاقی و افزایش احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی، ارتباط وجود دارد.
افزایش سن:
احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی، با افزایش سن، بیشتر میشود. بنابر آمار، احتمال ابتلا به بیماریهای روماتیسمی در کسانی که ۶۰سالگی را پشت سر میگذارند، بیشتر است.
تغذیه:
محققان میگویند بعضی مواد غذایی باعث شروع روماتیسم مفصلی میشوند. برای نمونه، نوعی باکتری در شیر و گوشت گاو، باعث ایجاد روماتیسم در کسانی میشود که استعداد ژنتیکی آن را دارند.
استرس:
بعضی محققان عقیده دارند استرس هم در ابتلا به روماتیسم مفصلی نقش دارد. بعضی مبتلایان میگویند علائم بیماری در آنها، برای اولین بار، بعد از تجربهای استرسزا ظاهر شد.
عفونتها:
تأثیر عفونت بر سیستم ایمنی هم ممکن است باعث روماتیسم مفصلی شود. عفونت باعث میشود سیستم ایمنی بدن، توانایی خود در کنترل بعضی میکروبها را از دست بدهد.
باکتریهای روده ای:
مطالعهای در سال ۲۰۱۳ نشان داد ۷۵درصد مبتلایان به روماتیسم مفصلی باکتری «پروتلا کوپری» (Prevotella Copri) در رودههایشان دارند. محققان به این نتیجه رسیدند که بعضی باکتریهای رودهای، احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی را افزایش میدهند.
عوامل موثر در کاهش خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی
بعضی عوامل هم وجود دارند که محققان میگویند خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را کاهش میدهند:
مصرف اندک الکل: مطالعهای در سال ۲۰۱۲ نشان داده مصرف کمی الکل، با کاهش خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی مرتبط است. اما برای کسانی که مبتلا شدهاند، بیشتر ضرر دارد تا فایده!
شیردهی: بر اساس مطالعهای در سال ۲۰۱۴، زنانی که به نوزاد خود شیر میدهند، احتمال کمتری دارد به روماتیسم مفصلی دچار شوند.
زمان مراجعه به پزشک متخصص:
فردی که علائم و نشانه های اولیه RA را تجربه می کند باید به پزشک مراجعه کند. پزشک می تواند به تشخیص بیماری کمک کند و درمان مناسب را توصیه کند.
تشخیص و درمان به موقع روماتیسم مفصلی احتمال بروز عوارض ناشی از این بیماری را کاهش می دهد.
مطالعه بیشتر
مقایسه استئوتومی زانو و جراحی تعویض مفصل زانو