آشنایی با راه های تشخیص و درمان آسیبهای شانه
در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان راه های تشخیص و درمان آسیبهای شانه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
انجام معاینات پزشکی
در شرایطی که آسیب دیدگیتان وخیم و همراه با درد شدید میباشد. سعی کنید تا هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید. اما اگر دردتان خفیف بود، بهتر است چند روزی را استراحت کنید و ببینید آیا بهبودی حاصل میشود یا خیر. اگر علائمتان همچنان ادامه داشت آنگاه حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک به منظور یافتن دلیل درد شانه، شما را تحت معاینه قرار داده و پس از انجام بررسیهای لازم، گزینههای درمانی ممکن را برایتان شرح خواهد داد.
بررسی پیشینهی پزشکی
اولین مرحلهی تشخیص، تهیهی پیشینهی پزشکی بیمار است. پزشک برای پی بردن به دلیل مشکل شانه و همینطور با هدف انجام یک ارزیابی کلی از وضعیت سلامتتان، ممکن است سولاتی از شما بپرسد؛ مانند: نحوه و زمان آغاز درد، سابقهی این آسیب دیدگی و همینطور اقدامات درمانی برای آن در گذشته. از آنجایی که برخی فعالیتها درد شانه را تشدید و برخی تسکین میدهند؛ بررسی پیشینهی پزشکی بیمار میتواند در یافتن منبع اصلی درد به پزشک کمک کند.
مطالعه بیشتر : نکات مراقبتی بعد از عمل جراحی ستون فقرات
معاینات جسمانی
برای یافتن دلیل درد شانه نیاز به انجام معاینات جسمانی کاملی است. پزشک با انجام معاینات فیزیکی به دنبال تغییرات جسمانی غیر طبیعی، تورم، ضعف عضلانی و نواحی دردناک و حساس میگردد. وی همچنین حین انجام معاینات، گسترهی حرکتی و قدرت شانه را مورد ارزیابی قرار میدهد.
تستهای تشخیصی در آسیبهای شانه
پزشک برای یافتن دلیل اصلی درد و دیگر علائم بیمار، ممکن است انجام یکسری تستهای تشخیصی را تجویز کند؛ مانند:
تصویربرداری با پرتوی ایکس
تصاویر پرتوی ایکس، هرگونه آسیب دیدگی مربوط به استخوانهای تشکیل دهندهی شانه را نمایان میسازند.
امآرآی و فراصوت
تصاویر حاصل از این دو نوع تصویربرداری، جزئیات بیشتری از بافتهای نرم را نشان میدهند. اسکن امآرآی در تشخیص آسیب دیدگیهای مربوط به تاندونها و رباطهای اطراف شانه به پزشک کمک میکند.
سیتی اسکن
سیتی اسکن، تصویربرداری پرتوی ایکس را با تکنولوژی کامپیوتر ترکیب نموده و تصاویر دقیقتری از استخوانهای اطراف شانه در اختیار پزشک قرار میدهد. مطالعهی فعالیتهای الکتریکی بدن. پزشک ممکن است برای ارزیابی عملکرد اعصاب شانه، تستهایی مانند الکترومایوگرافی (EMG) را تجویز کند.
آرتروگرافی
در آرتروگرافی، مادهای به نام مادهی کنتراست (Contrast dye) را در مفصل شانه تزریق میکنند. این ماده سبب میشود تا مفصل شانه، تاندونها و عضلات اطراف آن با وضوح بیشتری در تصاویر دیده شوند. سپس به کمک پرتوی ایکس، امآرآی و یا سیتی اسکن تصویر برداری انجام میگیرد.
آرتروسکوپی
در روش آرتروسکوپی جراح به کمک فیبرهایی نوری، فضای داخلی مفصل را بررسی میکند. آسیبهای مربوط به بافتهای نرم که ممکن است بوسیلهی معاینات جسمانی، تصویربرداری پرتوی ایکس و یا سایر تستهای دیگر نمایان نشوند، به کمک این روش قابل تشخیص هستند. علاوه بر کاربرد تشخیصی روش آرتروسکوپی برای یافتن عامل اصلی درد، از این روش برای درمان و انجام اصلاحاتی در مفصل نیز استفاده میگردد.
گزینههای درمانی آسیبهای شانه
تغییر سبک زندگی
روند درمان درد شانه اغلب شامل استراحت کردن، ایجاد تغییراتی در نحوهی انجام فعالیتها و فیزیوتراپی است؛ فیزیوتراپی به بازیابی توانایی و انعطافپذیری شانه کمک میکند. جلوگیری از ایجاد کشش بیش از حد در شانه و عدم شرکت در فعالیتهایی که نیازمند تکرار بیش از حد هستند، میتواند در کاهش میزان درد موثر باشد.
دکتر امیر قنبریان را در اینستاگرام دنبال کنید
مصرف دارو
پزشک به منظور کاهش التهاب و درد ممکن است برایتان دارو تجویز کند. در رابطه با مصرف داروهای تجویزی سعی کنید تا دقیقا طبق دستور پزشکتان عمل نمایید. همچنین پزشک ممکن است تزریق استروئید و یا داروهای بیحس کننده را نیز پیشنهاد نماید.
جراحی
هرچند اکثر افرادی که دچار درد شانه هستند با روشهای بدون نیاز به جراحی ذکر شده؛ مانند: تغییر در نحوهی انجام فعالیتها، استراحت کردن، ورزش کردن و مصرف دارو درمان میشوند اما راه حل برخی از مشکلات شانه، تنها جراحی است. دررفتگیهای مکرر و یا برخی از پارگیهای تاندون روتاتور کاف، از این قبیل مشکلات هستند که بدون انجام به موقع جراحی ممکن است درمان نشوند.
جراحی شامل دو روش آرتروسکوپی و روش سنتی (جراحی باز) میباشد.
- روش آرتروسکپی به منظور خارج سازی بافتهای آسیب دیده و ترمیم بافتهایی که دچار پارگی شدهاند
- روش سنتی در شرایطی که نیاز به بازسازی یا تعویض مفصل شانه است، انجام میگیرند.