دلایل خشکی مفصل | درمان دیسک کمر اصفهان

آشنایی با دلایل خشکی مفصل

خشکی مفصل یا stiff joints، یکی از عارضه هایی است که بسیاری از افراد با افزایش سن، به آن دچار می شوند. با این حال برخی عوامل دیگر، همچون شرایط جسمانی و سبک زندگی، از جمله مواردی هستند که در شکل گیری خشکی مفصل، مؤثرند. در ادامه این مقاله از سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان قصد داریم به این سؤال که خشکی مفصل چیست و دلایل ایجاد آن، بپردازیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

در این شرایط، فرد قادر به حرکت نخواهد بود، زیرا میزان درد بیشتر از آستانه تحمل فرد است؛ بنابراین اگر به موقع برای درمان خشکی مفصل اقدام نشود، قطعاً فرد در راه رفتن و روی قد خود ایستادن، دچار مشکل خواهد شد. همانطور که گفته شد، بیشتر افراد به مرور زمان و با افزایش سن، خشکی مفصل را تجربه میکنند. اما در برخی موارد، این عارضه به دلایل دیگر نیز رخ میدهد که در ادامه به بررسی هریک خواهیم پرداخت:

سن

با گذشت زمان، دامنه حرکت مفاصل به مرور زمان کم و کمتر خواهد شد؛ در نتیجه انعطاف پذیری مفاصل کمتر و خشکی مفاصل در افراد مسن، بیشتر خواهد شد. علاوه بر این، غضروف بالشتکی است که از اتصال بین استخوان های فرد محافظت می کند، نیز شروع به فرسودگی می کند. این شرایط منجر به ایجاد التهاب و در نهایت آرتروز خواهد شد.

چاقی

افرادی که دچار اضافه وزن هستند، با توجه به میزان قد خود، مجبور به تحمل وزن اضافه تری هستند. یکی از رایجترین روشها برای اندازه گیری میزان تناسب بین قد و وزن، استفاده از شاخص BMIاست. هنگامی که بدن مجبور به تحمل وزن اضافی باشد، یعنی مفاصل باید فشار بیشتری تحمل کنند. علاوه بر این، سلول های چربی منجر به آزادسازی پروتئین هایی می شوند که باعث ایجاد التهاب می شوند. هر دوی این عوامل با هم ممکن است منجر به آرتروز و درنهایت خشکی مفصل شوند. علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد که اضافه وزن ممکن است باعث انواع مشکلات متابولیک در بدن شود، که ممکن است اثر منفی بر سلامت استخوان داشته باشد.

ساعت روز

علاوه بر وضعیت خوابیدن، تحقیقات نشان می دهد که سفتی مفاصل ممکن است در صبح زمانی که فرد از خواب بیدار می شود، به دلیل ارتباط بین التهاب و ساعت شبانه روزی فرد، شدیدتر باشد. علاوه بر این، تحقیقات دیگر نشان میدهند که خواب کم و بدون کیفیت، موجب درد بیشتر در مفاصل طی شب خواهد شد که خود موجب افت کیفیت خواب شب خواهد شد.

حالت خوابیدن

بسیاری از اوقات نحوه خوابیدن افراد در شب می تواند باعث خشکی مفصل در آنها شود. وقتی فردی به گونه ای می خوابد که ستون فقرات وی در یک راستا قرار ندارد و گردنش در حالت خنثی قرار دارد، ممکن است با احساس سفتی یا درد از خواب بیدار شود. به همین دلیل، به افرادی که در حال حاضر از خشکی مفصل رنج می برند گفته میشود که از دراز کشیدن به یک پهلوی خاص، اجتناب کنند. در این شرایط استفاده از انواع بالش ها در اطراف بدن می تواند به نگه داشتن آن در وضعیت خواب مناسب برای استراحت شبانه خوب و خشکی کمتر مفاصل کمک کند.

تغذیه

خوردن محصولات حیوانی و لبنی ممکن است در ایجاد شرایطی که می تواند باعث خشکی مفاصل مانند نقرس یا آرتروز شود، نقش داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که انتخاب یک رژیم غذایی مدیترانه ای یا وگان می تواند به کاهش سفتی مفصل کمک کند. به طور خاص، خوردن فیبر بیشتر، غلات کامل، میوه ها، سبزیجات، چربی های سالم، پروبیوتیک ها، گیاهان و ادویه ها ممکن است مفید باشد.

سرطان استخوان

استئوسارکوم، شایع ترین نوع سرطان استخوان است. به طور معمول این بیماری موجب خشکی مفاصل نمی شود اما گاهی اوقات در افراد مبتلا به سرطان استخوان، دیده می شود.

آمادگی برای جراحی تعویض مفصل زانو | درمان دیسک کمر اصفهان

آرتروز

آرتروز یکی از بیماری های شایع است که معمولاً در مفاصل انگشتان، لگن، زانو و گردن ایجاد می شود. در صورتی که برای درمان آرتروز به موقع اقدام نشود، تورم و درد بیشتر خواهد شد و گاها در حین حرکت صدای ترک خودن استخوانها به گوش مریسد. برای درمان آرتروز معمولاً از داروهای مختلف جهت تسکین درد و کاهش تورم استفاده می شود اما اگر بیماری پیشرفت زیادی کرده باشد، احتمالاً به جراحی نیاز خواهد بود.

روماتیسم مفصلی

روماتسیم مفصلی (RA) یکی دیگر از انواع آرتروز های رایج است که معمولاً در بزرگسالان بین ۳۰ تا ۶۰ سال مشاهده می شود. RA یک اختلال خود ایمنی است که باعث می شود سیستم ایمنی به مفاصل سالم حمله کند. افراد مبتلا به RA با حمله بدن به مفاصل، دچار درد و تورم خواهند شد. متأسفانه هیچ روش درمانی قطعی برای این بیماری وجود ندارد و تمامی درمانها روی کاهش درد ناشی از این عارضه تمرکز دارند.

لوپوس

لوپوس یکی دیگر از بیماری های خود ایمنی است که باعث می شود سیستم ایمنی به بافت های سالم مانند ماهیچه ها و مفاصل حمله کند. علائم این بیماری عبارت هستند از: التهاب، سفتی مفاصل و درد. تشخیص لوپوس اغلب دشوار است زیرا بسیاری از علائم مشابه سایر بیماری ها است. متأسفانه برای لوپوس هم درمان خاصی وجود ندارد و علائم به مرور زمان بدتر می شوند.

نقرس

نوعی آرتروز است که به طور ناگهانی و بیشتر در مردان مشاهده می شود. نقرس وضعیتی است که به سرعت ایجاد می شود؛ علائم آن گاهی یک شبه و اغلب در انگشت شست پا ظاهر می شود. برخی از علائم رایج این بیماری عبارت است از: درد شدید، حساسیت شدید و خشکی مفاصل و همچنین تورم و افزایش گرمای مفصل. نقرس می تواند در هر مفصلی در کوتاه مدت ایجاد شده و از بین برود. روش های درمان این بیماری روی کاهش درد و کاهش سطح اسید اوریک در خون متمرکز است.

بورسیت

بورسیت زمانی ایجاد می شود که کیسه های ریز پر از مایع در مفاصل به نام بورسا ملتهب شوند. این التهاب باعث درد و همچنین سفتی مفاصل می شود. بورسیت تقریباً در هر مفصلی ممکن است رخ دهد، اما در مفاصل بزرگتر شایع است، مانند: شانه ها، لگن، زانو، مچ پا و آرنج. در اغلب موارد، بوریست با استراحت درمان می شود. درواقع فرد معمولاً باید فعالیت هایی را که باعث حرکت زیاد مفصل می شود را کاهش دهد و مدت زمان بیشتری را به استراحت اختصاص دهد.

فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که باعث درد فرد در سراسر بدن می شود. خشکی مفصل، یکی از علائم رایج این بیماری است. به طور معمول، افرادی که به لوپوس مبتلا هستند، با احتمال بیشتری به این بیماری هم دچار می شوند.


مطالعه بیشتر 

خطرات تاخیر درمان رباط صلیبی قدامی پاره

عوارض و خطرات جراحی آرتروسکوپی مفصل زانو

روماتیسم مفصلی (RA) چیست؟