بررسی انواع مختلف صافی کف پا
در مطلب امروز سایت دکتر امیر قنبریان متخصص درمان دیسک کمر اصفهان انواع مختلف صافی کف پا را مورد بررسی قرار می دهیم. صافی کف پا چه در دوران کودکی به وجود آمده باشد چه در دوران بزرگسالی میتواند باعث بروز مشکلاتی شود. انواع مختلف صافی کف پا شامل موارد زیر میشوند:
صافی کف پای سخت
شخص مبتلا به صافی کف پای سخت هیچ قوسی در کف پای خود ندارد. این عارضه به طور معمول در نوجوانی رخ میدهد و با افزایش سن شدیدتر میشود. در این حالت پا دچار درد شده و خم و راست کردن و تکاندادن آن به سمت طرفین مشکل میشود. این نوع از صافی کف پا میتواند در یک یا هر دو پا رخ دهد.
صافی کف پای انعطاف پذیر
کف پای صاف منعطف بسیار رایج میباشد. در این حالت میتوان قوس کف پا را در زمانی که نایستادهاید ببینید. این قوس زمانی که وزن بدن بر روی پا قرار میگیرد ناپدید میشود. کف پای صاف انعطافپذیر که در زمان کودکی یا نوجوانی به وجود میآید هر دو پا را تحتتأثیر قرار داده و با افزایش سن شدیدتر میشود. تاندون و رباطهای کف پا در این عارضه ممکن است کشیده و پاره شده و ورم کنند.
صافی کف پای اکتسابی بزرگسالان (قوس افتاده)
در این نوع از صافی کف پا، قوس پا به طور ناگهانی افتاده یا فرو میریزد. با فروریختن قوس، پا به سمت بیرون متمایل شده و ممکن است دچار درد شود. این عارضه ممکن است فقط یک پا را درگیر کند. شایعترین علت صافی کف پای اکتسابی بزرگسالان التهاب یا پارگی تاندون پا (تاندون تیبیال خلفی) است که قوس پا را حفظ میکند.
صافی کف پای تالوس عمودی
برخی از نوزادان بهصورت مادرزادی دچار اختلال تالوس عمودی هستند که از تشکیل قوس کف پا جلوگیری میکند. در این حالت استخوان تالوس در مچ پا در موقعیت اشتباهی قرار دارد و قسمت پایینی کف پا شبیه به صندلی گهوارهای میشود. به این عارضه کف پای گهوارهای نیز میگویند.
روشهای تشخیص صافی کف پا
افرادی که به مشکل کف پای صاف دچار هستند، پشت پای آنها در هنگام ایستادن با زمین تماس دارد. به منظور تشخیص این مشکل، فرد معالج از بیمار میخواهد که بر روی انگشتان خود بایستد. در صورتی که در این حالت انحنا در ناحیه کف پا ایجاد شود، صافی کف پا در اصطلاح انعطافپذیر نامیده میشود و دیگر نیازی به انجام معاینات یا آزمایشهای بیشتر نیست. در صورتی که با ایستادن بر روی انگشتان انحنا در ناحیه کف پا ایجاد نشود (در اصطلاح به این مشکل کف پای سخت یا خشک گفته میشود)، یا اگر در این شرایط فرد درد احساس کند، لازم است برای تشخیص بهتر مشکل از آزمایشهای اضافی شامل موارد زیر استفاده شود:
- سیتیاسکن بهمنظور بررسی وضعیت استخوانهای پا
- اسکن امآرآی (MRI) بهمنظور بررسی وضعیت تاندونهای پا
- عکسبرداری رادیولوژی از پا
زمان نیاز مراجعه به پزشک
در صورت صاف بودن کف پا به طور معمول در ناحیه مچ و کف پا دچار آسیب دیدگی میشوید. کف پای شما سفت، بی حس، ضعیف و دردناک میشود. علاوه بر این در راه رفتن و حفظ تعادل نیز مشکل خواهید داشت. همچنین بهتر است به وضعیت پای کودک خود نیز دقت نموده و در صورتی که دچار درد پا میشود به پزشک مراجعه کنید.
به طور کلی در صورت مشاهده شرایط زیر، لازم است با پزشک عمومی یا متخصص پا ملاقات شود:
- صافی کف پا (کف پای صاف) که اخیراً برای شما ایجاد شده باشد.
- ایجاد درد در پاها، قوزک یا اعضای پایین تنه
- عدم بهبود علائم و ناراحتیهای ایجاد شده با استفاده از کفشهای طبی مناسب
- صافشدن کف یک یا هر دو پا
- ایجاد احساس سفتی (خشکی) در پاها
- ایجاد احساس سنگینی و عدم کارایی در پاها